Ochranári spod Tatier čakajú na prílet orla Arnolda

07.03.2014 Liptovský Mikuláš

Tohtoročná teplá zima pod Tatrami spôsobila predčasné ukončenie projektu živej kamery Dravce na Liptove. Ochranári z rezortnej organizácie Ministerstva životného prostredia SR – Štátnej ochrany prírody SR, Správy TANAPu však budú s podobnými prenosmi aj naďalej pokračovať. V súčasnosti pokračujú prípravy živého prenosu orla krikľavého, ktorý na jeseň opustil hniezdo v podhorí Západných Tatier a do zimoviska v africkej Botswane preletel vyše 7 tisíc kilometrov. Orol Arnold by sa mal v týchto dňoch vydať na svoju spiatočnú púť z Afriky do hniezdiska na Liptove.

Kamera s obslužnou technikou, ktorá bude monitorovať hniezdo orla Arnolda, doposiaľ zaznamenávala pohyb dravcov v tatranskej prírode. Pred kamerou bola nainštalovaná kŕmna plošina s návnadou. Tú zozbierali tatranskí ochranári z úhynov zveriny na cestných komunikáciách. Dlhá a teplá zima však spôsobili to, že dravce si nachádzali obživu aj v širokom okolí a pred kamerou sa objavili sporadicky. Projekt Dravce Liptova preto ukončili predčasne a svoje využitie nájde po prílete orla Arnolda do svojho hniezda.

Pracovníci Správy TANAPu spoločne s odborníkmi koncom minulého leta pripevnili miniatúrnu vysielačku na chrbát orlovi Arnoldovi. Od tohto momentu sledovali jeho pohyb prostredníctvom satelitu. V polovici septembra 2013 sa orol vydal na dlhú púť do svojho zimoviska v Afrike. Dáta o jeho pohybe, pokiaľ boli jeho pozície rádiovo dostupné, pracovníci Správy TANAPu postupne spracovávali. Dostupné sú na internetovej stránke www.spravatanap.sk. Pozície jeho pohybu sú s príchodom skorej jari opäť stredobodom záujmu, keď by sa mal Arnold vydať na spiatočnú cestu. Ochranári dúfajú, že orlovi z Liptova sa nič zlé neprihodí a mini vysielačka napájaná solárnym panelom bude dodávať unikátne informácie o jeho ceste na Slovensko.

Odbor komunikácie MŽP SR, Správa TANAPu
 
 
 

Vyberte región